Ett snack med ”Nordi”

Bild från Transfermarkt.de

Johannes Nordström har varit namnet på många grönvita fans läppar under vinterns gång. “Nordi”, med sina nyss fyllda 18 år, är en av örikets största framtidshopp, men har på sistone även fått uppmärksamhet på helfinskt håll.

Den unge mittbacken agerade kapten för U18-landslaget, detta när de blåvita tog hem segern i den uppskattade Valeri Granatkin turneringen i Ryssland. På vägen till finalen besegrade man bl.a. Italien och kryssade mot värdnationen, något som enligt många var nästan häpnadsväckande.

Nordström debuterade i ligasammanhang för IFK ifjol, medan allt tyder på att hans roll i “Ålands stolthet” bara kommer att växa i år. Grönvitt Minne arrangerade ett kort snack med försvararen om dagens IFK, fotbollen på Åland samt personliga framtidsplaner.

Johannes Nordström, du spelade din första match i ligan ifjol. Hurudan upplevelse var det?
– Första matchen är ju förstås alltid lite nervös, men jag kände att det var dags för debuten och känslan var riktigt bra! Det var en riktigt härlig upplevelse, som jag hoppas att jag får uppleva flera gånger den här säsongen.

Vilka är dina förväntningar inför ligasäsongen 2011 med IFK, både när det gäller laget och dig personligen?
– Jag tror år 2011 kommer att bli ett riktigt bra fotbollsår för hela Åland och inte minst för oss. Det känns som om vi hittat en underbar mix i laget, både på och utanför planen redan så här tidigt in på säsongen, vilket naturligtvis bara är bra! Personligen så hoppas jag förstås att kunna ta nästa kliv i utvecklingen och spela så många matcher som möjligt i ligan. Men det krävs hårt arbete och en j*vla kämpaglöd!

Du var med och vann U18-turneringen i Ryssland som kapten för landslaget. Hur kändes det att bära kaptensbindeln i den blåvita tröjan, och hurudan feedback fick du efter och under turneringen?
–  Ja turneringsvinsten med landslaget i Ryssland är absolut en av de mäktigaste saker jag varit med om! Att i finalen få lyfta bucklan och bli utsedd till matchens spelare i Finland, var oerhört stort för min egen del. Jag har börjat lära mig mer och mer finska, vilket gör att jag känner mig mera som den kapten jag egentligen vill vara, men som ibland blivit svårt när språket har varit i vägen! Men årskull födda 93 i Finland är ett riktigt bra gäng, och jag tror vi har stora chanser att kvala in till något större mästerskap i framtiden!

Hur ser du på situationen i IFK där mängden ålänningar sjunkit drastiskt de senaste åren? Tror du det inverkar på människors intresse för klubben, eller är en starkare trupp att prioritera oberoende av spelarnas ursprung?
– Naturligtvis skulle det kanske ha varit större publikintresse ifall ”Wirre”, Jani, ”Daja” och gänget skulle spela i Mariehamn, men det är ju inte realistiskt. Men jag tror det kommer att gå i vågor. Om kanske 5 år har vi igen större delen ålänningar. Jag tror det kommer och går lite. Jag menar, Åland är inte speciellt stort och det går inte att producera fotbollsspelare som det går att odla äpplen i Geta! Nu har vi ju också flera unga på kommande genom Rezgar, Samuel och Kenneth.

Du fick möjligheten att testspela med Atlético de Madrid år 2009. Redan då började det ryktas om en flytt utomlands i något skede, medan segern i Ryssland säkert väckte många klubbars intresse. När är enligt dig tiden rätt för en ung spelare att lämna Finland?
– Ja det där är en väldigt svår fråga, som är helt olika från spelare till spelare. Men om vi tar det ur min egen synvinkel, så har jag aldrig sett någon större anledning att flytta härifrån, eftersom jag har haft mycket bra möjligheter till högklassig träning med IFK. Men man ser idag ofta unga som åker iväg och testar lyckan, och jag anser att det är en stor chansning. Det gäller att titta över vilka alternativ man har, men enligt mig är en tidig utlandsflytt inget negativt, om man inte har så bra möjligheter på hemmaplan!

Var ser du dig själv som fotbollsspelare om fem år?
– Oj, fem år. Jag är alltså 23 år och borde vara på väg mot toppen av min karriär. Det ultimata skulle vara en klubb i kanske Holland, där man senare kan ta det sista stora klivet mot världseliten! Som sagt, ett drömscenario, men annars ser jag mig kanske i en Allsvensk klubb om fem år.

Har du någon favoritklubb ute i Europa som skulle vara den ultimata destinationen?
– Javisst! Arsenal har alltid varit laget i mitt hjärta och jag kommer att vara en Gunner livet ut. Arsenal skulle absolut vara den ultimata destinationen, samt att spela tillsammans med Vermaelen!

– Så här avslutningsvis skickar jag iväg en stor hälsning till alla våra härliga IFK-fans! Jag lovar att det här året kommer att bli kanon för alla fotbollsälskare på Åland. Jag kommer aldrig att glömma när jag gjorde min debut och GMM gänget stod och sjöng mitt namn bakom mig när jag skulle kasta inkast. Härlig känsla det, och gärna mera sånt i sommar!

Tack för mig!
Nordi #20

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. 04/02/2011 kl. 15:32

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: